Daku ni jenis yang baru nak start masak, so kalau level masak tu masih level beginner lah. Sebab belum power lagi, daku try masak yang sesenang dulu macam masakan ni ha. Resepi Ayam Masak Halia Super Simple. Resepi dari ibunda daku (thanks Mama!!).
Bahan yang diperlukan:
Minyak masak untuk menumis
2-3 ulas bawang putih - hiris
nipis. (Sebenarnya tak kisah la mcm mana pun. Hehe!)
3-4 inci halia (agak-agak je ni) -
bahagi dua bahagian. Satu bahagian racik halus. Satu lagi hiris nipis.
2 keping dada ayam - potong
kekecik
2 susu besar kicap manis (daku guna
Kicap Manis ABC)
3 sudu besar kicap cair
4 sudu besar oyster sauce
Sedikit minyak bijan
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit air
Garam, gula sebagai perasa (optional sebab dah letak kicap-kicap tu kan..)
Cara masak:
1. Gaulkan dada ayam dgn kicap manis, kicap cair, oyster sauce, minyak bijan, serbuk lada hitam dan halia yang diracik halus. Perap (marinate) selama 1/2 jam. (Nak marinate lagi awal pun takpe..)
2. Panaskan minyak & tumis bawang putih sampai naik bau. Masukkan dada ayam yang dah marinate, dan halia yang dihiris nipis tu. Kacau rata yea puan-puan..
3. Masukkan air untuk bagi lauk ni berkuah sikit. Biarkan sampai ayam masak, dalam api sederhana besar.
4. Rasalah sikit! (kalau rasa mcm kureng sikit.. boleh tambah garam & gula secukup rasa)
5. Siap dah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan